Povijest

1948. godine na prijedlog Ministra prosvjete Narodne Republike Hrvatske, Vlada Narodne Republike Hrvatske donosi Rješenje o izdvajanju iz državnog privrednog poduzeća „NAKLADNI ZAVOD HRVATSKE“ u novoosnovano javno poduzeće „UČILA“.

„UČILA“ je bilo poduzeće specijalizirano za izradu učila i laboratorijskih staklenih aparata, u čijem sastavu se nalazila i Kartografija koja je bila specijalizirana za izradu atlasa, karata, globusa i reljefa. Kartografija je okupila stručnjake geografskog i geodetskog profila koji su zajedno s mukotrpnim ručnim radom ostalih radnika omogućili da na ovim prostorima nastanu prva pomagala u nastavi.

1970. godine poduzeće „UČILA“ preimenuje se u RO „TLOS“ u čijem sastavu se nalazi i OOUR Kartografija.

1983. godine OOUR Kartografija izdvaja se iz RO „TLOS“ u izdavačku radnu organizaciju „KARTOGRAFIJA-UČILA“, registriranu za izradu i izdavanje geografskih i povijesnih atlasa, geografskih i povijesnih zidnih i priručnih karata te globusa.

1997. godine preoblikovanjem iz IRO „KARTOGRAFIJA-UČILA“ nastaje javna ustanova HRVATSKA ŠKOLSKA KARTOGRAFIJA.

Danas stručni tim Hrvatske školske kartografije radi na digitalizaciji svih, do sada, ručno izrađenih karata i podloga. Digitalizacija olakšava i ubrzava sam proces izrade karata, ali omogućava i brži razvoj novih karata, ali i razvoj novih proizvoda. U budućnosti će to dovesti do razvoja INTERAKTIVNIH KARATA koje će zadovoljavati potrebe E-škola.

Djelatnost

 

Hrvatska školska kartografija je javna ustanova specijalizirana za izradu, izdavanje i veleprodaju geografskih, povijesnih i drugih karata te globusa i atlasa za škole.

Osnovana pod nazivom “Učila” 1948. godine, okupila je stručnjake geografskog i geodetskog profila koji su zajedno s ostalim radnicima mukotrpnim ručnim radom omogućili izradu prvih pomagala u nastavi na ovim prostorima. Hrvatska školska kartografija obilježivši 70 godina postojanja utkala je svoje djelovanje u povijest i kulturu kartografije ovog dijela Europe.

U počecima, osim geografskih i povijesnih karata (zidnih, presavijenih, plastificiranih), atlasa i globusa koji su se vrijednim ručnim radom sporo, ali uspješno izrađivali, ova ustanova imala je i reljefnu radionicu u kojoj su se izrađivali reljefi pojedinih dijelova Hrvatske. Danas je naglasak isključivo na izradi geografskih i povijesnih karata (zidnih, presavijenih i plastificiranih) te geografskih i povijesnih atlasa.

Tehnološki napredak je omogućio stručnom timu Hrvatske školske kartografije da započne s radom na digitalizaciji svih, do sada, ručno izrađenih karata i podloga. Digitalizacija karata omogućava brže, pravovremeno i kvalitetno ažuriranje sadržaja što rezultira proizvodima najbolje kvalitete koji sadrže najnovije i najtočnije informacije.

Proces digitalizacije olakšava i ubrzava sam proces izrade karata, ali omogućava i brži razvoj novih karata, ali i razvoj novih proizvoda. U budućnosti će to dovesti do razvoja INTERAKTIVNIH KARATA koje će zadovoljiti potrebe učenika i profesora te na taj način još više olakšati i povećati kvalitetu obrazovanja.

Dugogodišnja povijest i kvalitetan rad omogućio je izradu nekoliko stotina podloga koje su temelj za izradu cjelokupnog proizvodno-prodajnog asortimana:

 • geografskih zidnih karata
 • geografskih presavijenih karata
 • geografskih plastificiranih karata
 • geografskih atlasa
 • povijesnih zidnih karata
 • povijesnih presavijenih karata
 • povijesnih atlasa

 

Proces izrade karata zahtijeva tim stručnjaka geodetske i geografske struke te uključuje:

 • izradu matematičke osnove karte (format, mjerilo, projekcija i okvir karte)
 • izradu sastavljačkog originala
 • izradu kartografskog originala
 • izradu izdavačkog originala

Nakon izrade kartografskog i izdavačkog originala ili ažuriranja postojećih slijedi tisak kojim se završava proces izrade karata i atlasa te nastaju gotovi proizvodi, osim u slučaju izrade zidnih karata (geografskih i povijesnih). Kod izrade zidnih karata tiskom nastaju tiskanice (poluproizvod) koje se procesom kaširanja, koji je prikazan na slici, spajaju i lijepe na platno te dodavanjem letvica završava proces izrade i nastaje gotov proizvod. Proces kaširanja omogućuje visoku kvalitetu i dugotrajnost zidnih karata.

 

Misija i vizija

MISIJA

Javna ustanova koja svojim znanjem, kvalitetnim radom i učenjem te konstantnim ulaganjem u tehnologiju svakodnevno unapređuje i povećava kvalitetu geografskih i povijesnih karata i atlasa te na taj način olakšava učenje i korištenje svakom korisniku.

VIZIJA

Zadržati vodeću poziciju u izradi i izdavanju geografskih i povijesnih karata i atlasa na hrvatskom tržištu te se kvalitetom izrade i aktualnošću podataka nametnuti na tržištu regije.

Sve proizvode prilagoditi globalnom tehnološkom napretku.

Zaposlenici su naša najveća vrijednost. Želimo im omogućiti osobni profesionalni razvoj u skladu s ostvarivanjem ciljeva poduzeća te im pružiti osjećaj sigurnosti i zadovoljstva na način da naknada za obavljeni posao bude fer i korektna, a radna atmosfera dovoljno izazovna i poželjna za svakog radnika.